Tofu (Szójasajt)
Energiája: Hideg
Íze: Édes és savanyú
Milyen szerv(ek)re hat: Epe, gyomor és belek

Kedvező élettani hatásai:
A szójasajtból készült tofu kínai eredetű étel. Éppolyan jól ismert
világszerte, mint a tea, a selyem vagy a porcelán. Bár önmagában alig
van íze, a tofuból számtalan ízletes ételt lehet készíteni, amiket
gyakorta főfogásként kínálnak a kínai otthonokban.
A tofu olyan
kedvező élettani hatásokról híres, mint a csi felfrissítése, a forróság
elűzése és a mérgek közömbösítése. A kínaiaknál már nagyon régóta az
egészséges életvitel része.
Tofuból és halból levest vagy ragut
lehet készíteni, ami hasznos a csi táplálására. Jó ötlet tofut és répát
ennie azoknak, akiknek gyenge az emésztése. Sőt, a répalével fogyasztott
tofu segíthet az asztmás betegeknek.
Viszont a tofut nem lehet
spenóttal együtt főzni vagy enni, mert a két élelmiszer kombinációja
kalcium-oxalátot hozhat létre, ami a vesekövek legfőbb okozója.
Modern kutatások:
Az alacsony kalória-, de magas fehérjetartalmú tofuban nincs
koleszterin, és egyes esetekben bizonyítottan csökkentette a
szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Nagy mennyiségű fehérjét, zsírt, cukrot, E-vitamint, kalciumot, foszfort és káliumot tartalmaz.
Kísérletek bizonyították, hogy a tofu csökkentheti a csontritkulás,
prosztata- és mellrák kialakulásának kockázatát. Enyhítheti a menopauza
tüneteit, köztük a hangulatingadozásokat és hőhullámokat is.
Mikor (nem) érdemes tofut fogyasztania?
A tofu ajánlott étel. Különösen jótékony hatást gyakorol a következő
problémák esetén: menopauza; elhízás, magas vércukorszint vagy
szívbetegség; gyenge fizikum vagy a vér csi-hiánya.
Főzzünk tofuval:
Napjainkban több mint százféle tofu létezik, amelyekből számtalan
ízletes ételt készítenek, például leveseket, ragukat, párolt ételeket,
hogy csak egy párat említsünk.
Ajánlott recept: Kínai mapo tofu
Hozzávalók: tofu
Ízesítés: étolaj, szójaszósz, fokhagymás vörös chili szósz, só, apróra vágott újhagyma
Elkészítés:
Kockázzuk fel a tofut és tegyük félre.
Tegyük a wokba az olajat, a szójaszószt és fokhagymás vörös chili szószt.
Tekerjük magasra a lángot, a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan keverjük össze a szószokat.
Állítsuk a tűzhelyet közepes hőmérsékletre és tegyük a wokba a tofukockákat.
Óvatosan keverjük össze az ételt és főzzük tovább 8 percig időnként
megkeverve, amíg alaposan összekeveredik, és a tofu átmelegszik.
Adjuk hozzá az újhagymát és rázzuk össze. Ízlés szerint sózzuk meg.