Tofu (Szójasajt)

2018.12.05

Energiája: Hideg

Íze: Édes és savanyú

Milyen szerv(ek)re hat: Epe, gyomor és belek

Kedvező élettani hatásai:
A szójasajtból készült tofu kínai eredetű étel. Éppolyan jól ismert világszerte, mint a tea, a selyem vagy a porcelán. Bár önmagában alig van íze, a tofuból számtalan ízletes ételt lehet készíteni, amiket gyakorta főfogásként kínálnak a kínai otthonokban.
A tofu olyan kedvező élettani hatásokról híres, mint a csi felfrissítése, a forróság elűzése és a mérgek közömbösítése. A kínaiaknál már nagyon régóta az egészséges életvitel része.
Tofuból és halból levest vagy ragut lehet készíteni, ami hasznos a csi táplálására. Jó ötlet tofut és répát ennie azoknak, akiknek gyenge az emésztése. Sőt, a répalével fogyasztott tofu segíthet az asztmás betegeknek.
Viszont a tofut nem lehet spenóttal együtt főzni vagy enni, mert a két élelmiszer kombinációja kalcium-oxalátot hozhat létre, ami a vesekövek legfőbb okozója.

Modern kutatások:
Az alacsony kalória-, de magas fehérjetartalmú tofuban nincs koleszterin, és egyes esetekben bizonyítottan csökkentette a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Nagy mennyiségű fehérjét, zsírt, cukrot, E-vitamint, kalciumot, foszfort és káliumot tartalmaz.
Kísérletek bizonyították, hogy a tofu csökkentheti a csontritkulás, prosztata- és mellrák kialakulásának kockázatát. Enyhítheti a menopauza tüneteit, köztük a hangulatingadozásokat és hőhullámokat is.

Mikor (nem) érdemes tofut fogyasztania?
A tofu ajánlott étel. Különösen jótékony hatást gyakorol a következő problémák esetén: menopauza; elhízás, magas vércukorszint vagy szívbetegség; gyenge fizikum vagy a vér csi-hiánya.

Főzzünk tofuval:
Napjainkban több mint százféle tofu létezik, amelyekből számtalan ízletes ételt készítenek, például leveseket, ragukat, párolt ételeket, hogy csak egy párat említsünk.

Ajánlott recept: Kínai mapo tofu
Hozzávalók: tofu
Ízesítés: étolaj, szójaszósz, fokhagymás vörös chili szósz, só, apróra vágott újhagyma
Elkészítés:
Kockázzuk fel a tofut és tegyük félre.
Tegyük a wokba az olajat, a szójaszószt és fokhagymás vörös chili szószt.
Tekerjük magasra a lángot, a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan keverjük össze a szószokat.
Állítsuk a tűzhelyet közepes hőmérsékletre és tegyük a wokba a tofukockákat.
Óvatosan keverjük össze az ételt és főzzük tovább 8 percig időnként megkeverve, amíg alaposan összekeveredik, és a tofu átmelegszik.
Adjuk hozzá az újhagymát és rázzuk össze. Ízlés szerint sózzuk meg.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el