Mire jó a sertéshús?

2018.12.06

Energiája: Semleges
Íze: Édes és sós
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és vese

Kedvező élettani hatásai:
A sertés húsát, bőrét és belső szerveit is használják gyógyító célokra Kínában. A BenCao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke (Compendium of Materia Medica) és a BenCao Bei Yao szerint a mértékkel fogyasztott sertéshús táplálja a yint, hidratálja a szárazságot és serkenti a létfontosságú testnedveket; minden szervnek jót tesz.
A sertés velős csontja megszűnteti a hasmenést. A sertésmáj vérpezsdítő, stressz-oldó és idegnyugtató hatású. A sertésvese szabályozza a csit és elősegíti a kiválasztást. A sertésvesét a veseelégtelenségből eredő lumbágó (a hát alsó részének fájdalma), gyakori vizelés, magömlés, éjszakai izzadás, ödéma, időskori fülcsengés és süketség kezelésére is használják. A sertés hasnyálmirigye jót tesz a tüdőnek és serkenti a lépet. A sertésgyomor javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

Modern kutatások:

A sertéshúsban sok az ásványi anyag.
Az a két ásvány, amelyből jelentős mennyiséget tartalmaz, a vas (segít elszállítani az oxigént az izmok energiaellátásához és nélkülözhetetlen az agy működéséhez) és a magnézium. Nyomokban más ásványi anyagok, többek között kalcium, mangán, A- és E-vitamin is előfordulnak benne. 100gr sertéshúsban 458 kalória van. Más állatokkal, például a csirkével összevetve, ez elég sok.
A sertés bőre sok kocsonyás fehérjét tartalmaz. A sertéstenyésztés jelentősen hozzájárul életmentő gyógyszerek fejlesztéséhez, például az inzulinéhoz, amire rengeteg cukorbetegnek naponta szüksége van. Mivel az anatómiájuk nagyon hasonlít az emberéhez, a sertéseket gyakran használja az orvostudomány gyógyszerek vagy kísérletek tesztalanyaiként. A bőrüket égés utáni bőrátültetéshez, a szívbillentyűiket pedig szívátültetéshez használják. A sertésmájban sok a vas, fehérje és A-vitamin. A sertésepe bilirubinban gazdag. A sertésgyomor emésztőenzimet tartalmaz.

Mikor (nem) érdemes sertéshúst fogyasztania?

A nőknek, különösen a középkorú nőknek ajánlatos több sertéshúst fogyasztania.
Nem megfelelő táplálék: magas vérnyomás és túlsúly; egyszerű nátha, rák, nyálka vagy túl sok belső nedves forróság esetén.

Főzzünk sertéshússal:

A sertéshús remekül társítható babbal, kínai farkasbogyóval és édesköménnyel. A teát mellőzzük. A sertésmájat ne fogyasszuk karfiollal.
A szupermarketekben és henteseknél széles körben hozzájuthatunk friss, fagyasztott vagy füstölt sertéshúshoz. A legjobb sertéshús szürkés-rózsaszínű, ruganyos, finom szemcséjű, szépen márványozott, és a felszínét szintén ruganyos fehér zsírréteg borítja. Hogy a sertéshús tovább elálljon, tekerjük alufóliába vagy tegyük hűtőzacskóba és tároljuk a fagyasztóban. A fagyasztott sertéshúst a hűtőben olvasszuk ki, onnan tegyük ki szobahőmérsékletre fél órával a főzés előtt.

Ajánlott recept: Sertésoldalas sárgabarackos hagymával

Hozzávalók: 4 szelet, legalább 1 centi vastag sertésoldalas; 1,5 kgvékonyra szeletelt hagyma; 1 teáskanál friss, apróra vágott rozmaring; 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék (csombord, édeskömény, bazsalikom, kakukkfű); darált fokhagyma; friss apróra vágott petrezselyem a díszítéshez; olívaolaj; egy csésze sárgabarackzselé; 1 teáskanál kóser só; bors, balzsamecet, cukor.
Elkészítés:
FELTÉT:
1. Helyezzünk egy lábast közepes lángra. Tegyük bele az olajat és a hagymát. Keverjük össze és süssük kb. 5 percig.
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Vegyük takarékra a lángot. Fedjük le és főzzük alacsony hőmérsékleten 2 órán át, időnként megkeverve és a barna részeket felkapargatva. A hagymának meg kell puhulnia és mahagóni színűre karamellizálódnia.
SERTÉSOLDALAS:
1. Egy tálkában keverjük össze a rozmaringot, provence-i fűszerkeveréket, fokhagymát, sót és borsot. A kezünkkel vagy egy villával dolgozzuk alaposan össze az alapanyagokat. A keverékkel dörzsöljük be az oldalast.
2. Tekerjük műanyag fóliába és tartsuk a hűtőszekrényben a grillezésig. Helyezzünk egy grillező serpenyőt közepesen magas láng fölé vagy melegítsük elő a grillsütőt. Grillezzük a szeleteket közepesen átsültre, a vastagságtól függően oldalanként nagyjából 7 perc alatt.
3. Helyezzük az oldalast egy tányérra, kanalazzuk a tetejére a sárgabarackos-hagymás feltétet, majd szórjuk meg petrezselyemmel.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el