Mire jó a sertéshús?
Energiája: Semleges
Íze: Édes és sós
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és vese
Kedvező élettani hatásai:
A sertés húsát, bőrét és belső szerveit is használják gyógyító célokra
Kínában. A BenCao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke (Compendium of
Materia Medica) és a BenCao Bei Yao szerint a mértékkel fogyasztott
sertéshús táplálja a yint, hidratálja a szárazságot és serkenti a
létfontosságú testnedveket; minden szervnek jót tesz.
A sertés velős
csontja megszűnteti a hasmenést. A sertésmáj vérpezsdítő, stressz-oldó
és idegnyugtató hatású. A sertésvese szabályozza a csit és elősegíti a
kiválasztást. A sertésvesét a veseelégtelenségből eredő lumbágó (a hát
alsó részének fájdalma), gyakori vizelés, magömlés, éjszakai izzadás,
ödéma, időskori fülcsengés és süketség kezelésére is használják. A
sertés hasnyálmirigye jót tesz a tüdőnek és serkenti a lépet. A
sertésgyomor javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását.
Modern kutatások:
A sertéshúsban sok az ásványi anyag.
Az a két ásvány, amelyből jelentős mennyiséget tartalmaz, a vas (segít
elszállítani az oxigént az izmok energiaellátásához és nélkülözhetetlen
az agy működéséhez) és a magnézium. Nyomokban más ásványi anyagok,
többek között kalcium, mangán, A- és E-vitamin is előfordulnak benne.
100gr sertéshúsban 458 kalória van. Más állatokkal, például a csirkével
összevetve, ez elég sok.
A sertés bőre sok kocsonyás fehérjét
tartalmaz. A sertéstenyésztés jelentősen hozzájárul életmentő
gyógyszerek fejlesztéséhez, például az inzulinéhoz, amire rengeteg
cukorbetegnek naponta szüksége van. Mivel az anatómiájuk nagyon hasonlít
az emberéhez, a sertéseket gyakran használja az orvostudomány
gyógyszerek vagy kísérletek tesztalanyaiként. A bőrüket égés utáni
bőrátültetéshez, a szívbillentyűiket pedig szívátültetéshez használják. A
sertésmájban sok a vas, fehérje és A-vitamin. A sertésepe bilirubinban
gazdag. A sertésgyomor emésztőenzimet tartalmaz.
Mikor (nem) érdemes sertéshúst fogyasztania?
A nőknek, különösen a középkorú nőknek ajánlatos több sertéshúst fogyasztania.
Nem megfelelő táplálék: magas vérnyomás és túlsúly; egyszerű nátha, rák, nyálka vagy túl sok belső nedves forróság esetén.
Főzzünk sertéshússal:
A sertéshús remekül társítható babbal, kínai farkasbogyóval és
édesköménnyel. A teát mellőzzük. A sertésmájat ne fogyasszuk karfiollal.
A szupermarketekben és henteseknél széles körben hozzájuthatunk friss,
fagyasztott vagy füstölt sertéshúshoz. A legjobb sertéshús
szürkés-rózsaszínű, ruganyos, finom szemcséjű, szépen márványozott, és a
felszínét szintén ruganyos fehér zsírréteg borítja. Hogy a sertéshús
tovább elálljon, tekerjük alufóliába vagy tegyük hűtőzacskóba és
tároljuk a fagyasztóban. A fagyasztott sertéshúst a hűtőben olvasszuk
ki, onnan tegyük ki szobahőmérsékletre fél órával a főzés előtt.
Ajánlott recept: Sertésoldalas sárgabarackos hagymával
Hozzávalók: 4 szelet, legalább 1 centi vastag sertésoldalas; 1,5
kgvékonyra szeletelt hagyma; 1 teáskanál friss, apróra vágott rozmaring;
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék (csombord, édeskömény, bazsalikom,
kakukkfű); darált fokhagyma; friss apróra vágott petrezselyem a
díszítéshez; olívaolaj; egy csésze sárgabarackzselé; 1 teáskanál kóser
só; bors, balzsamecet, cukor.
Elkészítés:
FELTÉT:
1. Helyezzünk egy lábast közepes lángra. Tegyük bele az olajat és a hagymát. Keverjük össze és süssük kb. 5 percig.
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Vegyük takarékra a lángot.
Fedjük le és főzzük alacsony hőmérsékleten 2 órán át, időnként
megkeverve és a barna részeket felkapargatva. A hagymának meg kell
puhulnia és mahagóni színűre karamellizálódnia.
SERTÉSOLDALAS:
1. Egy tálkában keverjük össze a rozmaringot, provence-i
fűszerkeveréket, fokhagymát, sót és borsot. A kezünkkel vagy egy
villával dolgozzuk alaposan össze az alapanyagokat. A keverékkel
dörzsöljük be az oldalast.
2. Tekerjük műanyag fóliába és
tartsuk a hűtőszekrényben a grillezésig. Helyezzünk egy grillező
serpenyőt közepesen magas láng fölé vagy melegítsük elő a grillsütőt.
Grillezzük a szeleteket közepesen átsültre, a vastagságtól függően
oldalanként nagyjából 7 perc alatt.
3. Helyezzük az oldalast
egy tányérra, kanalazzuk a tetejére a sárgabarackos-hagymás feltétet,
majd szórjuk meg petrezselyemmel.