Mire jó a nyúl hús?
Energiája: Hűvös
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és vastagbél
Kedvező élettani hatásai:
Su Dongpo, híres kínai tudós és Song-dinasztiabeli ínyenc így ír arról,
mennyire ízletes is a nyúlhús: "A madarak közül a hattyúnak, a vadak
közül a nyúlnak van a legjobb íze."
A nyúl húsát, máját és agyát is
használják gyógyászati célokra Kínában. A nyúlhús segít tónust adni a
hastájéknak; jót tesz az energiaszintnek; lehűti a vért; semlegesíti a
mérgező hatásokat. A nyúlmáj (édes, keserű és sós ízű; hideg energiájú)
javítja a látást, valamint enyhíti a farkasvakságot és szédülést. A
nyúlagy (édes ízű, meleg energiájú), stimulálja a méh-összehúzódásokat,
felmelegíti a yangot és segíti a vérkeringést) a vérrel együtt segít a
nehéz szülések során. A nyúlcsontok (édes és savanyú ízű, mérsékelt
energiájú) táplálják a yint és méregtelenítenek (Ben Cao Gang Mu, a
Gyógynövények jegyzéke - Compendium of Materia Medica).
A
hagyományos kínai orvoslás az általános gyengeség, lép- és
gyomorelégtelenség miatti étvágycsökkenés, sok víz fogyasztása mellett
is csillapíthatatlan szomjúság, és a vérforróság tünetei, például a
vérhányás vagy véres széklet kezelésére javasolja a nyúlevést.
Modern kutatások:
A nyúlhúst egyre inkább elismerik. Magas fehérje- és lecitintartalma,
illetve alacsony zsír- és koleszterinszintje miatt egészségesebb
választásnak tartják sok más fehér húsnál. A nyúlban különösen sok az
aminosav és vitamin, amik megóvják a bőrt az öregedéstől.
Mikor (nem) érdemes nyulat fogyasztania?
A nyúlhús a nyári hónapokban a legjobb étel: a gyerekek; idősek; betegségből lábadozók számára.
Nem alkalmas táplálék a terhes vagy menstruáló nőknek; a yang-hiány
tüneteitől, pl. hideg végtagoktól vagy szexuális apátiától,
szenvedőknek.
Megjegyzés: a nyúl apasztja a csit (energiát), így csak alkalmanként fogyasszuk.
Főzzünk nyúllal:
A madárinfluenza-járványt követő riadalomban megnőtt a nyúl iránti
kereslet. Próbálja meg nyúlhússal helyettesíteni a csirkét az ételekben,
kellemes új ízeket fedezhet fel. Ne fogyassza zellerrel, gyömbérrel,
mandarinnal, tojással, kacsavérrel, csirkével vagy mustárral. Különösen
ízletes kínai datolyával.
A nyúlhús a szupermarketekben és
henteseknél kapható friss vagy fagyasztott állapotban. Mindig jól át
kell sütni. Ha vizuálisan szeretnénk ellenőrizni, hogy elkészült-e,
szúrjunk bele egy villát. A villának könnyedén a húsba kell szaladnia és
a kicsorgó szaftnak tisztának kell lennie. A nyúl akkor kész, ha
odabent már nem rózsaszín. Hogy tompítsuk a nyúl "vadas" ízét vagy
egyszerűen megpuhítsuk, áztassuk íróba a nyúldarabokat. Néhány szakács
jobban szereti a boros-ecetes pácot, de így fűszeresebb és erőteljesebb
ízű fogást kapunk.
Ajánlott recept: Rakott nyúl
Hozzávalók: 1
nyúl, brandy, kanadai bacon, só, feketebors, apróra vágott
fokhagymagerezdek, apróra vágott friss petrezselyem, rozskenyérmorzsa,
száraz vörösbor, madeira bor, liszt és víz keveréke.
Elkészítés:
1. Daraboljuk fel és csontozzuk ki a nyulat. Locsoljuk meg brandyvel a húst. Pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig.
2. Egy tűzálló tál alját rakjuk ki kanadai baconnal, amire helyezzük a
következő sorrendben a hozzávalókat: nyúlhús, só, bors, fokhagyma,
petrezselyem, kenyérmorzsa és még egy réteg bacon. Addig folytassuk a
rétegezést, míg minden alapanyag el nem fogy. A legfelső réteg bacon
legyen. Öntsük rá a vörösbort és a madeirát. Vízből és lisztből gyúrjunk
tésztát és nyomkodjuk le a hús körül nagyon vékony rétegben. Szorosan
fedjük le az ételt.
3. Süssük 2 óráig. Ha szeretnénk fűszeresebbé tenni, adhatunk hozzá még paprikát vagy kakukkfüvet.