Mire jó a nyúl hús?

2018.12.19

Energiája: Hűvös
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és vastagbél

Kedvező élettani hatásai:
Su Dongpo, híres kínai tudós és Song-dinasztiabeli ínyenc így ír arról, mennyire ízletes is a nyúlhús: "A madarak közül a hattyúnak, a vadak közül a nyúlnak van a legjobb íze."
A nyúl húsát, máját és agyát is használják gyógyászati célokra Kínában. A nyúlhús segít tónust adni a hastájéknak; jót tesz az energiaszintnek; lehűti a vért; semlegesíti a mérgező hatásokat. A nyúlmáj (édes, keserű és sós ízű; hideg energiájú) javítja a látást, valamint enyhíti a farkasvakságot és szédülést. A nyúlagy (édes ízű, meleg energiájú), stimulálja a méh-összehúzódásokat, felmelegíti a yangot és segíti a vérkeringést) a vérrel együtt segít a nehéz szülések során. A nyúlcsontok (édes és savanyú ízű, mérsékelt energiájú) táplálják a yint és méregtelenítenek (Ben Cao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke - Compendium of Materia Medica).
A hagyományos kínai orvoslás az általános gyengeség, lép- és gyomorelégtelenség miatti étvágycsökkenés, sok víz fogyasztása mellett is csillapíthatatlan szomjúság, és a vérforróság tünetei, például a vérhányás vagy véres széklet kezelésére javasolja a nyúlevést.

Modern kutatások:
A nyúlhúst egyre inkább elismerik. Magas fehérje- és lecitintartalma, illetve alacsony zsír- és koleszterinszintje miatt egészségesebb választásnak tartják sok más fehér húsnál. A nyúlban különösen sok az aminosav és vitamin, amik megóvják a bőrt az öregedéstől.

Mikor (nem) érdemes nyulat fogyasztania?
A nyúlhús a nyári hónapokban a legjobb étel: a gyerekek; idősek; betegségből lábadozók számára.
Nem alkalmas táplálék a terhes vagy menstruáló nőknek; a yang-hiány tüneteitől, pl. hideg végtagoktól vagy szexuális apátiától, szenvedőknek.
Megjegyzés: a nyúl apasztja a csit (energiát), így csak alkalmanként fogyasszuk.

Főzzünk nyúllal:
A madárinfluenza-járványt követő riadalomban megnőtt a nyúl iránti kereslet. Próbálja meg nyúlhússal helyettesíteni a csirkét az ételekben, kellemes új ízeket fedezhet fel. Ne fogyassza zellerrel, gyömbérrel, mandarinnal, tojással, kacsavérrel, csirkével vagy mustárral. Különösen ízletes kínai datolyával.
A nyúlhús a szupermarketekben és henteseknél kapható friss vagy fagyasztott állapotban. Mindig jól át kell sütni. Ha vizuálisan szeretnénk ellenőrizni, hogy elkészült-e, szúrjunk bele egy villát. A villának könnyedén a húsba kell szaladnia és a kicsorgó szaftnak tisztának kell lennie. A nyúl akkor kész, ha odabent már nem rózsaszín. Hogy tompítsuk a nyúl "vadas" ízét vagy egyszerűen megpuhítsuk, áztassuk íróba a nyúldarabokat. Néhány szakács jobban szereti a boros-ecetes pácot, de így fűszeresebb és erőteljesebb ízű fogást kapunk.

Ajánlott recept: Rakott nyúl
Hozzávalók: 1 nyúl, brandy, kanadai bacon, só, feketebors, apróra vágott fokhagymagerezdek, apróra vágott friss petrezselyem, rozskenyérmorzsa, száraz vörösbor, madeira bor, liszt és víz keveréke.
Elkészítés:
1. Daraboljuk fel és csontozzuk ki a nyulat. Locsoljuk meg brandyvel a húst. Pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig.
2. Egy tűzálló tál alját rakjuk ki kanadai baconnal, amire helyezzük a következő sorrendben a hozzávalókat: nyúlhús, só, bors, fokhagyma, petrezselyem, kenyérmorzsa és még egy réteg bacon. Addig folytassuk a rétegezést, míg minden alapanyag el nem fogy. A legfelső réteg bacon legyen. Öntsük rá a vörösbort és a madeirát. Vízből és lisztből gyúrjunk tésztát és nyomkodjuk le a hús körül nagyon vékony rétegben. Szorosan fedjük le az ételt.
3. Süssük 2 óráig. Ha szeretnénk fűszeresebbé tenni, adhatunk hozzá még paprikát vagy kakukkfüvet.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el