Mire jó a marhahús?
Energiája: Meleg
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép és gyomor

Kedvező élettani hatásai:
Melengető eledel, ezért a marhahús ideális a téli hónapokra és azoknak,
akik csi-hiányban szenvednek. Jelentősen befolyásolja az izomerőt, jót
tesz azoknak, akik elfáradtak a kemény munkában. Segíti a cukorbetegség,
hasmenés kezelését, felmelegíti a hastájékot, felpezsdíti a csit,
valamint jót tesz a lépnek és a gyomornak (Ming Yi Bie Lu).
A
marhahús hasznos a csontoknak és fogaknak is. A sovány marhahús
mértékletes fogyasztása összességében jót tesz a szív- és érrendszer
egészségének és segít megelőzni a rákot. Akik korpától szenvednek,
próbálkozzanak marhaevéssel a javulás érdekében.
A marhamájat a
szexuális teljesítmény és a látás javítására, valamint kóros soványság
kezelésére használják (Ben Cao Jing Shu). Emellett alkalmazzák
farkasvakság, glaukóma (a szembetegség jellemzője, hogy megnő a nyomás a
szemgolyóban, ami a szemlencse károsodásához és a látás fokozatos
elvesztéséhez vezethet), homályos látás és vérszegénység (a
vörösvérsejtek hiánya) esetén is.
Modern kutatások:
A
marhahúsban sok a cink (ami nélkülözhetetlen az immunrendszer és bőr
egészségének fenntartásához, ezen kívül pedig sok dologhoz - például a
jó nemi élethez - rendkívül ajánlott), szelén (amire a szervezetnek a
test védelméhez, illetve a hormon- és immunműködés szabályozásához
nélkülözhetetlen fehérjék előállításához van szüksége), foszfor (erősíti
a csontokat és energiát fejleszt a sejtekben), kálium, magnézium,
nátrium és réz.
A marhahús emellett az egyik legjobb B12-, B6-, B3-,
B2-, B1- és B5-vitaminforrás. Kis mennyiségben kalciumot, mangánt, E-
és K-vitamint, illetve folsavat is tartalmaz. 100gr marhahúsban 155
kalória van, fehérje-dús és közepesen zsíros. A marhamájban B5-, B8- és
egyéb B-vitaminok, illetve K-vitamin van, emellett gazdag krómforrás is.
Néhány szakértő felvetette, hogy az ásványi króm hasznos lehet a
pattanások kezelésében, de kevés kutatást végeztek eddig ebben a
témában.
Mikor (nem) érdemes marhahúst fogyasztania?
Nem ajánlott: májbetegségek; fertőzések, vesebetegségek; különböző bőrbetegségek, pl. pattanás, ekcéma, viszketés stb. esetén.
Főzzünk marhahússal:
A marhahús burgonyával különösen jót tesz a lépnek és a gyomornak.
Viszont ne fogyasszák együtt sertéssel, égetett szesszel, kínai
póréhagymával, gyömbérrel, gesztenyével, olajbogyóval, harcsával vagy
barnacukorral.
A minőségi marhahús ruganyos, bársonyos, finom
szemcséjű, sovány, élénkvörös színű és szépen márványozott. A zsírja
finom, krémszínű és egyenletes eloszlású. A fiatal állatok csontja puha,
porózus és vörös. Mikor húst vásárol, válassza a lehető legsoványabb
marhahússzeletet. A legjobb forró vízben ragut főzni belőle, mert így
nem vész el belőle a fehérje.
Ajánlott recept: Velencei hagymás borjúmáj
Hozzávalók: 0,5kgborjúmáj (Készítsük el aznap, mikor megvásároltuk,
vagy tároljuk a hűtőszekrényben lazán becsomagolva, de egy napnál nem
tovább. A marhamáj szupermarketekben és speciális henteseknél egyaránt
kapható.); 2 közepes méretű, félbevágott és vékonyra szeletelt hagyma;
őrölt napraforgómag; só; feketebors; szárított zsálya; 3 közepes apróra
vágott fokhagymagerezd; ecet; tyúkhúsleves; apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés:
1. Állítsuk magas hőmérsékletre a grillt és tegyünk a hőforrás
alá egy sütésre alkalmas fém-tepsit (ami elég nagy a májnak). Ne
használjunk üveget vagy boroszilikátot. A rácsnak épp a sütő vagy a
grill közepe felett kell elhelyezkednie, úgy 15 centire a hőforrástól.
Melegítsük elő a tepsit úgy 10 percig.
2. Míg a tepsi
melegszik, melegítsünk fel némi alaplevet egy 20-25 centis rozsdamentes
acéllábasban. Süssük a hagymát az alaplében, közepesen alacsony
hőmérsékleten úgy 15 percig, rendszeresen kevergetve.
3. Adjuk
hozzá a fokhagymát, kakukkfüvet és ecetet. Keverjük össze és öntsük
hozzá az alaplé maradékát. Főzzük tovább még pár percig.
4.
Míg fő a hagyma, keverjük össze a darált napraforgómagot a szárított
zsályával, sóval és feketeborssal. Hintsük be a májat a keverékkel.
Vegyük le a forró tepsit a grillről és tegyük bele a májat.
5.
Tegyük vissza a grillre, vegyük le a hőmérsékletet és a máj
vastagságától függően hirtelen süssük ki 3-5 perc alatt. Ne fordítsuk
meg, mivel egyszerre sül mindkét oldalról. Hagymával megszórva tálaljuk.