Mire jó a marhahús?

2018.12.05

Energiája: Meleg
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép és gyomor

Kedvező élettani hatásai:
Melengető eledel, ezért a marhahús ideális a téli hónapokra és azoknak, akik csi-hiányban szenvednek. Jelentősen befolyásolja az izomerőt, jót tesz azoknak, akik elfáradtak a kemény munkában. Segíti a cukorbetegség, hasmenés kezelését, felmelegíti a hastájékot, felpezsdíti a csit, valamint jót tesz a lépnek és a gyomornak (Ming Yi Bie Lu).
A marhahús hasznos a csontoknak és fogaknak is. A sovány marhahús mértékletes fogyasztása összességében jót tesz a szív- és érrendszer egészségének és segít megelőzni a rákot. Akik korpától szenvednek, próbálkozzanak marhaevéssel a javulás érdekében.
A marhamájat a szexuális teljesítmény és a látás javítására, valamint kóros soványság kezelésére használják (Ben Cao Jing Shu). Emellett alkalmazzák farkasvakság, glaukóma (a szembetegség jellemzője, hogy megnő a nyomás a szemgolyóban, ami a szemlencse károsodásához és a látás fokozatos elvesztéséhez vezethet), homályos látás és vérszegénység (a vörösvérsejtek hiánya) esetén is.

Modern kutatások:
A marhahúsban sok a cink (ami nélkülözhetetlen az immunrendszer és bőr egészségének fenntartásához, ezen kívül pedig sok dologhoz - például a jó nemi élethez - rendkívül ajánlott), szelén (amire a szervezetnek a test védelméhez, illetve a hormon- és immunműködés szabályozásához nélkülözhetetlen fehérjék előállításához van szüksége), foszfor (erősíti a csontokat és energiát fejleszt a sejtekben), kálium, magnézium, nátrium és réz.
A marhahús emellett az egyik legjobb B12-, B6-, B3-, B2-, B1- és B5-vitaminforrás. Kis mennyiségben kalciumot, mangánt, E- és K-vitamint, illetve folsavat is tartalmaz. 100gr marhahúsban 155 kalória van, fehérje-dús és közepesen zsíros. A marhamájban B5-, B8- és egyéb B-vitaminok, illetve K-vitamin van, emellett gazdag krómforrás is. Néhány szakértő felvetette, hogy az ásványi króm hasznos lehet a pattanások kezelésében, de kevés kutatást végeztek eddig ebben a témában.

Mikor (nem) érdemes marhahúst fogyasztania?
Nem ajánlott: májbetegségek; fertőzések, vesebetegségek; különböző bőrbetegségek, pl. pattanás, ekcéma, viszketés stb. esetén.

Főzzünk marhahússal:
A marhahús burgonyával különösen jót tesz a lépnek és a gyomornak. Viszont ne fogyasszák együtt sertéssel, égetett szesszel, kínai póréhagymával, gyömbérrel, gesztenyével, olajbogyóval, harcsával vagy barnacukorral.
A minőségi marhahús ruganyos, bársonyos, finom szemcséjű, sovány, élénkvörös színű és szépen márványozott. A zsírja finom, krémszínű és egyenletes eloszlású. A fiatal állatok csontja puha, porózus és vörös. Mikor húst vásárol, válassza a lehető legsoványabb marhahússzeletet. A legjobb forró vízben ragut főzni belőle, mert így nem vész el belőle a fehérje.

Ajánlott recept: Velencei hagymás borjúmáj
Hozzávalók: 0,5kgborjúmáj (Készítsük el aznap, mikor megvásároltuk, vagy tároljuk a hűtőszekrényben lazán becsomagolva, de egy napnál nem tovább. A marhamáj szupermarketekben és speciális henteseknél egyaránt kapható.); 2 közepes méretű, félbevágott és vékonyra szeletelt hagyma; őrölt napraforgómag; só; feketebors; szárított zsálya; 3 közepes apróra vágott fokhagymagerezd; ecet; tyúkhúsleves; apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés:
1. Állítsuk magas hőmérsékletre a grillt és tegyünk a hőforrás alá egy sütésre alkalmas fém-tepsit (ami elég nagy a májnak). Ne használjunk üveget vagy boroszilikátot. A rácsnak épp a sütő vagy a grill közepe felett kell elhelyezkednie, úgy 15 centire a hőforrástól. Melegítsük elő a tepsit úgy 10 percig.
2. Míg a tepsi melegszik, melegítsünk fel némi alaplevet egy 20-25 centis rozsdamentes acéllábasban. Süssük a hagymát az alaplében, közepesen alacsony hőmérsékleten úgy 15 percig, rendszeresen kevergetve.
3. Adjuk hozzá a fokhagymát, kakukkfüvet és ecetet. Keverjük össze és öntsük hozzá az alaplé maradékát. Főzzük tovább még pár percig.
4. Míg fő a hagyma, keverjük össze a darált napraforgómagot a szárított zsályával, sóval és feketeborssal. Hintsük be a májat a keverékkel. Vegyük le a forró tepsit a grillről és tegyük bele a májat.
5. Tegyük vissza a grillre, vegyük le a hőmérsékletet és a máj vastagságától függően hirtelen süssük ki 3-5 perc alatt. Ne fordítsuk meg, mivel egyszerre sül mindkét oldalról. Hagymával megszórva tálaljuk.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el