Mire jó a kacsahús?

2018.12.05

Energiája: Hűvös
Íze: Édes és sós
Milyen szerv(ek)re hat: Tüdő, lép és vese

Kedvező élettani hatásai:
A kacsáról azt tartják, hogy képes táplálni a yint és hűvös energiája révén megszabadítani a tüdőt a belső forróságtól. Sőt, a kacsahúsnak némi vízhajtó (a vizelet kiválasztását serkentő) hatása is van: gyakran használják különféle okokból (helytelen táplálkozás, máj- vagy vesegyulladás miatt) kialakult ödémák esetén.
A Ben Jing Feng Yuan és a Ming Yi Bie Lu is azt írja, hogy a kacsa segít leküzdeni a csi-hiányt és megkönnyíti a vizelést. A gyengeséggel járó betegségek, mint pl. szédüléssel kísért magas vérnyomás, kezelése során szintén javasolt a kacsa fogyasztása, ami egyben kigyógyítja a gyerekeket az ijedtség miatt kialakult epilepsziából. A felnőtt kacsa húsa segít a tüdővészes betegségek esetén, megszűnteti a tüdő forróságát, enyhíti a görcsöket, serkenti a víz áramlását, enyhíti a krónikus vesegyulladást és ödémát, lelohasztja a duzzanatokat, véget vet az éjszakai izzadásnak, korai magömlésnek és rendszertelen menstruációnak. A tartósított kacsatojás enyhíti a részegséget és elűzi a vastagbél forróságát.Modern kutatások:
A kacsában alapvetően ugyanazok a tápanyagok találhatóak meg, mint a csirkében.
Kitűnő forrása: a B3-vitaminnak (5,1 mg l00gsovány húsban), foszfornak (203mg), B2-vitaminnak (0,47mg) és szelénnek (22,40mcg); elég sok benne a réz, vas, cink, B1-, B5- és B6-vitamin.
Ha a sült kacsát bőrével és zsírjával együtt fogyasztják, a 100 grammnyi adag zsírtartalma 10 grammról 29 grammra emelkedik. Az egyszeresen telítetlen zsír mértéke nagyjából16glesz.
A kacsa és a többi baromfi húsa szép mennyiséget tartalmaz a kilenc nélkülözhetetlen aminosavból, például a szövetek növekedéséhez és regenerálódásához, illetve az agy dopamin és noradrenalin termeléséhez szükséges tirozinból. Ezek az anyagok aktivizálják a koncentrációt és a mentális éberséget serkentő agysejteket.
Néhányan azt javasolják, hogy magas zsírtartalmuk miatt csak mértékkel fogyasszunk kacsát és libát.
A kacsatojásban sok a koleszterin, emellett fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, klórt és vitaminokat tartalmaz.Mikor (nem) érdemes kacsát fogyasztania?
A kacsa és a többi baromfi húsa minden korosztály számára ideális táplálék, mivel könnyen emészthető. Azonban, hűvös energiája és gazdag zsírtartalma miatt a kacsa nem ajánlott a következő betegségek esetén: lépgyengeség; hideg, laza széklet vagy érelmeszesedés.
A kacsatojást bevethetjük köhögés, torokfájás vagy fogfájás ellen. Azonban mivel a kacsatojás energiája hűvös, a lép- és gyomorelégtelenségben, illetve a hasmenéstől vagy gyomorrontástól szenvedőknek nem szabad túl sokat ennie belőle.
Főzzünk kacsával:
A kacsának remek kiegészítője lehet a vele együtt megfőzött kínai jamgyökér.
Kacsát fagyasztva vagy frissen is vásárolhatunk a henteseknél vagy a piacokon.
A kacsát mindig az eredeti csomagolásában, a hűtőszekrényben olvasszuk ki, sose szobahőmérsékleten. Tüzetesen vizsgáljuk át, ha maradt rajta toll, azt távolítsuk el. Mossuk meg a kacsát alaposan hideg vízben, aztán papírtörölközővel szárogassuk meg.
Az ártalmas baktériumok elpusztítása érdekében a kacsát mindig jól át kell sütni. Ennek megállapításához a kacsa leghúsosabb részébe szúrjuk a húshőmérőt. A kacsa akkor kész, ha a belső hőmérséklete eléri a legalább 74'C-ot. Hőmérő nélkül is ellenőrizhetjük, hogy a kacsa megsült-e: ha a villa könnyen beleszalad és a kicsurranó szaft tiszta (nem rózsaszínű), akkor kész.Ajánlott recept: Grillezett kacsaszelete
Hozzávalók: 4 db 120-150 grammos, kb. 2 centis vastagságúra klopfolt csont nélküli kacsamell. Vörösbor, 8 db borókabogyó, 4-4 db friss kakukkfű- és oregánó ágacska, olivaolaj, kóser só és frissen őrölt feketebors, ízlés szerint. A kacsa vagy más vadmadár mellét a legegyszerűbben egy lábas peremével klopfolhatjuk ki. A közepéről induljunk és kifelé haladva egyszerűen csapkodjuk a húst, míg el nem éri az egyenletes 1-2 centis vastagságot.Elkészítés:
1. Helyezzük a kacsamellet lezárható műanyag tasakba, öntsük mellé a bort, tegyük hozzá a borókabogyót, kakukkfüvet, oregánót. Zárjuk le a tasakot, majd pácoljuk a hűtőben 1-2 órán át.
2. Rakjunk közepesen forró tüzet a grillsütőben. Vegyük ki a kacsamellet a tasakból és dobjuk ki a pácot. Törölgessük a kacsát szárazra, kenjük be olivaolajjal, sózzuk és borsozzuk meg.
3. Tegyük a grillre, közvetlenül a forró lángok fölé. Grillezzük oldalanként 3-3,5 percig közepesen átsültre, vagyis mikor a legvastagabb része 60-63 Celsius fokos lesz.
4. A bőrös felét süssük még 1-2 percig, hogy finom ropogós legyen.
5. Próbáljanak ki egy finom szószt is a kacsamell mellé:
Pisztáciás-gránátalmás szósz
1. Felezzük el a pisztáciát. Az egyik felét őröljük meg egy mixerben és tegyük félre. Az egész pisztáciák másik felét forraljuk fel egy kis lábas vízben. Vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre.
2. Közepes hőmérsékleten olvasszunk vajat egy közepes méretű lábasban, keverjük el barna cukorral, mézzel, portóival, valamint a gránátalma magjaival és levével. Kevergetve főzzük 2 percig, aztán adjunk hozzá citromlevet és keverjük bele a megdarált pisztáciát. Keverjük hozzá a gőzölt egész pisztáciákat. Pár csepp grenadine-nal színezzük a szószt rózsaszínűre. Sózzuk és borsozzuk meg.
3. Tálaláskor öntsük a szószt az ételre és díszítsük apróra vágott pisztáciával.
Figyelem: semmilyen kacsa- vagy baromfiételt ne melegítsünk fel újra egynél többször.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el