Mire jó a fürj?

2018.12.05

Energiája: Semleges
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és máj

Kedvező élettani hatásai:
A fürj volt az ősi kínai étrend egyik tündöklő csillaga. Szabályozza az Öt Zang (a szív, lép, tüdő, máj és vese összefoglaló neve) működését, feltölti a csit, erősíti a csontokat és az izmokat, és elűzi a belső forróságot. A fürjtojás olyan tápláló étel, ami jót tesz a csinek és a vérnek is, illetve meggyógyítja az agy gyengeségét (BenCao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke, Compendium of Materia Medica).
A fürj húsa segíti a gyengeség, hasmenés, felfúvódás, a gyermekeknél a lép és gyomor károsodása miatt kialakult alultápláltság, és a nedves típusú ízületi fájdalom (egy vagy több ízület idegi eredetű fájdalma) kezelését.
A fürjtojásokra (semleges energiájú, édes ízű) többféle szín és mintázat jellemző, a méretük a tyúktojás méretének harmada. A tojást "állati ginzengként" is emlegetik. Rendszeresen lehet fogyasztani a csi felpezsdítésére és a vér feltöltésére, a szél-nedvesség elűzésére, az izmok és csontok megerősítésére.

Modern kutatások:
Azt mondják, a fürj tápértéke magasabb, mint a csirkéé, mivel kiváló vas-, szelén- és B3-vitaminforrás, van benne cink és lecitin (felbontja a zsírt és koleszterint, kitűnő a szív egészségének megőrzéséhez), gazdag gamma linolsavban (GLA) és az elérhető legmagasabb foszfatid koncentrátum (98% vagy több). Sőt, segít a szervezetnek hasznosítani az A-, D-, E- és K-vitamint, ami kiváló hatást gyakorol a memóriára és koncentrációra. Tisztítja a májat és vesét, segít a szervezetnek felszívni a tápanyagokat.
Egy átlagos méretű (92g) fürj nyers húsa 123 kalóriát tartalmaz.
A japán fürj tojása 158 kalóriányi energiát, 74,6% vizet, 13,1% fehérjét, 11,2% zsírt és 1,1% mindenféle ásványi anyagot tartalmaz.
Ásványi anyagokból 0,59mg kalciumot, 220mg foszfort és 3,8mg vasat tartalmaz. 300 NE (nemzetközi egység) A-vitamin, 0,12mg B1-vitamin, 0,85mg B2-vitamin és 0,1mg B3-vitamin is van benne.
Megjegyzés: ha valami egy adott anyag "kitűnő forrása" az azt jelenti, hogy a napi ajánlott mennyiség 20 vagy annál is több százalékát biztosítani tudja; a "jó forrás" a napi ajánlott mennyiség 10-20%-át nyújtja.

Mikor (nem) érdemes fürjet fogyasztania?
A fürj húsa és tojása jót tesz a gyerekeknek, terhes nőknek, időseknek és gyengélkedőknek. A fürjtojást elhúzódó betegségek vagy időskori erőtlenség, szapora szívverés, álmatlanság, bátortalanság, amnézia, szédülés, testi fáradtság és rossz étvágy kezelésére alkalmazzák.

Főzzünk fürjjel:
A legegyszerűbben tenyésztett fagyasztott vagy friss fürjhöz lehet jutni, speciális üzletekben.
Ideális esetben a fürjet a hűtőszekrényben kell kiolvasztani egy éjszaka alatt. Sose olvasszuk ki szobahőmérsékleten.
Viszont a nyers vagy előfőzött fürj gyors kiolvasztásához használhatjuk a mikrohullámú sütő olvasztó vagy közepesen alacsony beállítását a gyártó instrukciói szerint. Kiolvasztás közben forgassuk meg a fürjet. Mossuk meg alaposan és töröljük szárazra papírtörölközővel főzés előtt.

Ajánlott recept: Fürjtojásos-prosciuttós étvágygerjesztő falatok
A kis fürjtojásokból nem éppen hétköznapi, viszont annál finomabb előételt vagy reggelit lehet készíteni, ha pirított angol muffinon tálaljuk vékonyra szeletelt prosciutto sonkával.
Hozzávalók: papírvékonyra szeletelt prosciutto, újhagyma, egy teáskanál margarin vagy vaj, fürjtojás, félbevágott és megpirított angol muffinok, ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
1. Szeleteljük a sonkát nagyon vékonyra, aprítsuk fel az újhagymát, tegyük őket félre.
2. Süssük a fürjtojásokat vajon, amíg a fehérjéjük meg nem szilárdul. Sózzuk és borsozzuk meg őket, aztán tegyük félre. 3-4 centi átmérőjű kerek süteményformákkal szaggassuk ki a megpirított muffint.
3. Szórjuk meg újhagymával a muffint, helyezzük a prosciuttót a hagymaágyra és koronázzuk meg a fürjtojással. Tovább is díszíthetjük.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el