Mire jó a fürj?
Energiája: Semleges
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, gyomor és máj

Kedvező élettani hatásai:
A fürj volt az ősi kínai étrend egyik tündöklő csillaga. Szabályozza az
Öt Zang (a szív, lép, tüdő, máj és vese összefoglaló neve) működését,
feltölti a csit, erősíti a csontokat és az izmokat, és elűzi a belső
forróságot. A fürjtojás olyan tápláló étel, ami jót tesz a csinek és a
vérnek is, illetve meggyógyítja az agy gyengeségét (BenCao Gang Mu, a
Gyógynövények jegyzéke, Compendium of Materia Medica).
A fürj húsa
segíti a gyengeség, hasmenés, felfúvódás, a gyermekeknél a lép és gyomor
károsodása miatt kialakult alultápláltság, és a nedves típusú ízületi
fájdalom (egy vagy több ízület idegi eredetű fájdalma) kezelését.
A
fürjtojásokra (semleges energiájú, édes ízű) többféle szín és mintázat
jellemző, a méretük a tyúktojás méretének harmada. A tojást "állati
ginzengként" is emlegetik. Rendszeresen lehet fogyasztani a csi
felpezsdítésére és a vér feltöltésére, a szél-nedvesség elűzésére, az
izmok és csontok megerősítésére.
Modern kutatások:
Azt
mondják, a fürj tápértéke magasabb, mint a csirkéé, mivel kiváló vas-,
szelén- és B3-vitaminforrás, van benne cink és lecitin (felbontja a
zsírt és koleszterint, kitűnő a szív egészségének megőrzéséhez), gazdag
gamma linolsavban (GLA) és az elérhető legmagasabb foszfatid
koncentrátum (98% vagy több). Sőt, segít a szervezetnek hasznosítani az
A-, D-, E- és K-vitamint, ami kiváló hatást gyakorol a memóriára és
koncentrációra. Tisztítja a májat és vesét, segít a szervezetnek
felszívni a tápanyagokat.
Egy átlagos méretű (92g) fürj nyers húsa 123 kalóriát tartalmaz.
A japán fürj tojása 158 kalóriányi energiát, 74,6% vizet, 13,1%
fehérjét, 11,2% zsírt és 1,1% mindenféle ásványi anyagot tartalmaz.
Ásványi anyagokból 0,59mg kalciumot, 220mg foszfort és 3,8mg vasat
tartalmaz. 300 NE (nemzetközi egység) A-vitamin, 0,12mg B1-vitamin,
0,85mg B2-vitamin és 0,1mg B3-vitamin is van benne.
Megjegyzés: ha
valami egy adott anyag "kitűnő forrása" az azt jelenti, hogy a napi
ajánlott mennyiség 20 vagy annál is több százalékát biztosítani tudja; a
"jó forrás" a napi ajánlott mennyiség 10-20%-át nyújtja.
Mikor (nem) érdemes fürjet fogyasztania?
A fürj húsa és tojása jót tesz a gyerekeknek, terhes nőknek, időseknek
és gyengélkedőknek. A fürjtojást elhúzódó betegségek vagy időskori
erőtlenség, szapora szívverés, álmatlanság, bátortalanság, amnézia,
szédülés, testi fáradtság és rossz étvágy kezelésére alkalmazzák.
Főzzünk fürjjel:
A legegyszerűbben tenyésztett fagyasztott vagy friss fürjhöz lehet jutni, speciális üzletekben.
Ideális esetben a fürjet a hűtőszekrényben kell kiolvasztani egy éjszaka alatt. Sose olvasszuk ki szobahőmérsékleten.
Viszont a nyers vagy előfőzött fürj gyors kiolvasztásához használhatjuk
a mikrohullámú sütő olvasztó vagy közepesen alacsony beállítását a
gyártó instrukciói szerint. Kiolvasztás közben forgassuk meg a fürjet.
Mossuk meg alaposan és töröljük szárazra papírtörölközővel főzés előtt.
Ajánlott recept: Fürjtojásos-prosciuttós étvágygerjesztő falatok
A kis fürjtojásokból nem éppen hétköznapi, viszont annál finomabb
előételt vagy reggelit lehet készíteni, ha pirított angol muffinon
tálaljuk vékonyra szeletelt prosciutto sonkával.
Hozzávalók:
papírvékonyra szeletelt prosciutto, újhagyma, egy teáskanál margarin
vagy vaj, fürjtojás, félbevágott és megpirított angol muffinok, ízlés
szerint só és bors
Elkészítés:
1. Szeleteljük a sonkát nagyon vékonyra, aprítsuk fel az újhagymát, tegyük őket félre.
2. Süssük a fürjtojásokat vajon, amíg a fehérjéjük meg nem
szilárdul. Sózzuk és borsozzuk meg őket, aztán tegyük félre. 3-4 centi
átmérőjű kerek süteményformákkal szaggassuk ki a megpirított muffint.
3. Szórjuk meg újhagymával a muffint, helyezzük a prosciuttót a
hagymaágyra és koronázzuk meg a fürjtojással. Tovább is díszíthetjük.