Mire jó a csirkehús?
Energiája: Kissé meleg
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép és gyomor

Kedvező élettani hatásai:
Mikor anyukánk azt mondta: "Edd meg a csirkehúslevest, jót tesz neked!"
nem viccelt. Kevés táplálék van, ami olyan természetesen jót tesz az
embernek, mint a csirke. A BenCao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke
(Compendium of Materia Medica) szerint a csirke, legfőképpen pedig a
vadtyúk húsa táplálja a csit, serkenti a vérkeringést, jót tesz az
agynak, felmelegíti a test középső tájékát és enyhíti a fáradtságot. A
Sheng Hui Fang feljegyzi, hogy az egyes csirkehúsos ételek
megakadályozzák az étel felöklendezését a gyomorból. A csirkehúsleves
serkenti a szoptatós anyák anyatejtermelését. A csirkemáj fogyasztása
hasznos lehet homályos látás, gyermekkori alultápláltság, többszörös
spontán vetélés és neuraszténia esetén.
Különleges tyúkfajta a
selyemtyúk, amelynek fekete a bőre, a húsa és a csontjai, viszont a
tollazata hófehér. Kínában már ezer éve alkalmazzák "népi
serkentőszerként" az izomerő növelésére, valamint az időskor, autizmus
és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére.
Ahogyan a Rihuazi
gyógynövénykönyv (《曰华子本草》) írja és a bőséges hagyományos kínai orvoslási
tapasztalat alátámasztja, a selyemtyúk húsa serkentő és tápláló eledel
női bajok, például meddőség, menoxenia (abnormális menstruáció),
többszörös spontán vetélés, véres hüvelyi folyás, abnormális méhvérzés
és rendszertelen menstruáció, valamint szülés utáni lebetegedés esetén.
Modern kutatások:
A csirkében a B12- és D-vitamin, vas és cink mellett ott van a szövetek
általános növekedéséhez, karbantartásához és javításához naponta
szükséges fehérjemennyiség, a testben található számos enzim normális
működéséhez kellő B3-vitamin, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok
feldolgozásához szükséges enzimek és koenzimek normális működéséhez
nélkülözhetetlen B6-vitamin is.
A bőr nélkül az egyik
legzsírszegényebb húsféle a világon. Sőt, zsírtartalmának jelentős része
telítetlen, vagyis a jófajta zsír. Megfelelő módon elkészítve a
csirkehúsban kevés a kalória és a koleszterin, illetve nem tartalmaz
szénhidrátokat. Ami a selyemtyúkot illeti, 18 féle, köztük nyolc, az
emberi szervezet számára létfontosságú aminosavat, B1-, B2-, B3-, B6-,
B12-, C- és E-vitamint, fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, vasat,
bizonyos hormonokat és kék pigmentet tartalmaz.
Mikor (nem) érdemes tyúkhúst fogyasztania?
Nem megfelelő táplálék: a közönséges náthában, megfázásban vagy
köhögéstől szenvedők számára; a forró alkatúak számára; stroke- vagy
magas vérnyomás-hajlam esetén; a szívbetegségben, köszvényben vagy
epehólyag-gyulladásban szenvedő betegek számára.
Főzzünk csirkehússal:
A jobb ízek, kevesebb zsír és a nedvesség megőrzése kedvéért, a bőrében
készítsük el a csirkehúst, amitől főzés után szabaduljunk meg. A
selyemtyúk húsa páfrányfenyővel és lótuszmaggal alkalmas a nőgyógyászati
problémák kezelésére.
Ne fogyasszuk együtt nyúlhússal, fokhagymával, krizantémmal, zellerrel, ragacsos rizzsel, szezámmal vagy ponttyal.
Ajánlott recept: Aloha csirke (美极菠萝鸡块)
Hozzávalók: 0,5kgbőr nélküli csirkedarabok; tyúkhúsleves-kocka;
margarin; felkockázott zöldpaprika; vékonyra szeletelt retek; friss vagy
édesítőszer nélkül eltett ananászdarabok; ananászlé; világos
szójaszósz; paprikás liszt; rizs; chow mein (sült) tészta.
Elkészítés:
1. Főzzük meg a csirkét tyúkhúsleves-kockával ízesített vízben.
2. Távolítsuk el a húst a csontról és kockázzuk fel. Tegyünk félre egy csésze (2,5 dl) tyúkhúslevest.
3. Míg a csirke fő, olvasszunk margarint egy tepsiben és pirítsuk
ropogósra, de ne barnára a retket, zöldpaprikát és ananászt. (Tegyük
fel főni a rizst.)
4. Keverjük össze az egy csésze félretett
tyúkhúslevest 1,25 dlananászlével és egy evőkanál szójaszósszal. Tegyük a
tepsibe. Keverjünk el lisztet csomómentesre 1 evőkanál hideg vízben.
Ezt öntsük a zöldségekre.
5. Adjuk hozzá a csirkét és egy
csipet paprikát, aztán főzzük addig, míg minden hozzávaló át nem
forrósodik. Rizzsel tálaljuk. Ha szükséges, szórjuk meg sült tésztával.