Mire jó a birkahús?
Energiája: Forró
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép és vese
Kedvező élettani hatásai:
A birkahús energiát adó serkentőszer, felmelegíti a belső régiót,
megszűnteti a menstruáló nők alhasi fájdalmait, javítja az étvágyat,
kikúrálja a hidegrázást (mikor úgy fázik valaki, hogy több ruhadarab
viselése sem segít rajta) és a hipochondriát (Ben Cao Gang Mu, a
Gyógynövények jegyzéke - Compendium of Materia Medica; Híres orvosok
további feljegyzései - Additional Records of Famous Physicians).
A
birkahús emellett megszilárdítja a férfiak erekcióját, jót tesz a gyenge
és sovány embereknek, enyhíti az ízületi fájdalmat, lumbágót, hideg
sérvet és az ételek a hastájék rendellenessége miatti felöklendezését
(Kínai gyógyszerkönyv).
Az édes és keserű ízű, hűvös energiájú
birkamáj feltölti a vért, serkenti a májat és javítja a látást. A
vérszegénység miatt kialakult sápadtság, a májelégtelenség miatt
kialakult homályos látás, farkasvakság, hályog és szaruhártyahomály
(fehér folt vagy enyhe homály a szaruhártyán) kezelésére használják.
A birkavese képes feltölteni a vese csit, az életesszenciát és
csontvelőt, emellett pedig a veseelégtelenség miatt kialakult spontán
magömlés, a gerincoszlop mentén tapasztalható érzékenység és fájdalom,
illetve a süketség és fülzúgás (csengő hang a fülben) kezelésére
alkalmazzák.
Modern kutatások:
Egy átlagos, 90 dekás
birkahúsadag az ajánlott napi fehérje-bevitel 43%-át, B12-vitamin
(csodákat tesz az idegrendszerrel) 74%-át, cink 30%-át, B3-vitamin
30%-át, vas 17%-át és B2-vitamin 15%-át fedezi.
Ezen kívül a
birkahús megfelelő arányban tartalmazza mind a nyolc nélkülözhetetlen
aminosavat (hatékony a rák ellen). Mindazoknak, akik ügyelnek a
súlyukra: a birkahúsban található zsír fele egyszeresen telítetlen. Egy
90 dekás lágyhús birkaszelet csak 5 gr zsírt tartalmaz, míg a lazac 10
gr-t. A birkamájban sok az A-vitamin.
Mikor (nem) érdemes birkahúst fogyasztania?
Nem megfelelő étel a következő panaszok esetén: testben megrekedt
forróság, például láz, fogfájás, májbetegségek, magas vérnyomás; epebaj;
epehólyag-gyulladás.
Főzzünk birkahússal:
Ne kínáljuk együtt
teával, görögdinnyével, bambuszrüggyel, sütőtökkel, gesztenyével,
ecettel, szójatejjel vagy sajttal. A birkahús tengeriuborkával jó a
yang-hiányra. A két másik legjobb kísérője a gyömbér és a tofu.
Az
egy évnél fiatalabb juhok húsát bárányhúsnak nevezik. A szupermarketek
és hentesek többségénél kapható friss vagy fagyasztott bárányhús. A
fagyasztott bárány- vagy birkahúst a hűtőben olvasszuk ki. Elkészítés
előtt pihentessük 30 percig szobahőmérsékleten.
A felesleges zsír
lenyesegetése segít a telített zsír és koleszterin csökkentésében,
viszont ha ezt a bárány elkészítése előtt tesszük meg keményebb és
kevésbé ízletes lesz a hús.
Időnként a bárány vagy birka zsírját egy
vékony, papírszerű hártya fedi. Ezt le kell metszeni sütés előtt. A
különböző ételekhez, ragukhoz, illetve levesekhez adható birkamájhoz
szintén a szupermarketekben, illetve speciális henteseknél lehet
hozzájutni.
Ajánlott recept: Rakott bárány vajbabbal
Hozzávalók: 0,5kgfelkockázott, ízlés szerint sózott-borsozott bárányhús;
pár evőkanálnyi olívaolaj; felaprított hagyma; felaprított sárgarépa;
felaprított zellerszár; fokhagyma; felaprított friss rozmaring; 2
leszűrt vajbabkonzerv; száraz bor vaj; összemorzsolt kukoricapehely vagy
zsemlemorzsa; felaprított petrezselyem.
Elkészítés:
1.
Hevítsünk olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a húst, ha kell, külön
adagokban, hogy ne legyen túlzsúfolt a serpenyő. Tegyük félre a
bárányhúst, tegyük a pirító serpenyőbe a zellert, hagymát és sárgarépát.
Időnként megkeverve süssük kb. 5 percig.
2. Adjuk hozzá a
rozmaringot és fokhagymát és süssük még 1 percig. Adjuk hozzá a bort,
babot és birkahúst. Keverjük össze és tegyük tűzálló tálba. Fedjük le és
a sütőben süssük kb. 1 óráig.
3. Egy kis lábasban olvasszuk
meg a vajat, keverjük bele a kukoricapelyhet és petrezselymet. Szórjuk a
hús tetejére, aztán fedő nélkül tegyük vissza a sütőbe. Süssük 30
percig, vagy amíg a bárány meg nem puhult. Forrón tálaljuk.