A test karbantartásának ideje
A hagyományos kínai gyógyászat szerint a nagy hó évszakjelző a táplálás ideje. A táplálás alatt nemcsak a nagy tápértékkel bíró ételek és italok, gyógyszerek bevitelét kell érteni - a fogalom sokkal szélesebb körű táplálásra utal. A hagyományos kínai gyógyászat szerint ide tartozik a szellem megőrzése, a helyesebb étkezés, a testmozgás, a visszafogottabb nemi élet, a hőmérsékletnek megfelelő öltözködés és a szervezet további, az egészségmegőrzést célzó komplex gondozása.
E területen is fontos a mértékletesség; a túl sok és a túl kevés táplálás is káros. Ha nem teszünk az energia és a szellem megtartásáért, a túl hideg vagy túl meleg miatt nem megyünk friss levegőre, vagy az elhízástól tartva túl keveset eszünk, nemhogy nem segít, hanem egyenesen káros egészségünk megőrzésére nézve.
A nagy hó időszakában a táplálás tekintetében az alábbiakra kell figyelni:
HŐMÉRSÉKLET: A tél yin-természetű, ilyenkor óvni kell a yin-esszenciát, és vissza kell fogni a testfolyadék kibocsátását. Ezért a téli hidegben nem tanácsos a túl sok ruha viselése, a tűz melletti alkoholfogyasztás, tűz előtt a hát és a has melegítése. Ilyenkor a túlzott meleg miatt erősen izzadni kezdünk, ami nemcsak a testfolyadék, hanem a yang-energia távozását is erősíti.
A LÁB EGÉSZSÉGE: Télen tartsuk tisztán és szárazon a lábunkat. Emellett mindennap végezzünk lábáztatást meleg vízben, és közben masszírozzuk a két lábon található akupunktúrás pontokat. Ha időnk engedi, nap mint nap tornáztassuk lábainkat, legalább fél órán keresztül.
KORAI LEFEKVÉS, KÉSEI FELKELÉS: Télen gyengül a yang-energia, ezért korábban kell lefeküdni, és később kell felkelni. Ezáltal növelhetjük a yang-energiát és erősíthetjük a yin-esszenciát a testben.
FIGYELJÜNK A KEDÉLYÜNKRE: Hideg időben kevesebbet mozgunk, és gyakran nincs jókedvünk. Ez ellen testmozgással tehetünk, például lassú futással, tánccal, korcsolyázással, labdázással - így űzve el a depressziót.
GYAKRAN SZELLŐZTESSÜNK: A hideg miatt sokan zárva tartják otthonuk ablakait, ajtaját, így elhasználódik a benti levegő. Télen is gyakorta kell szellőztetni - a tiszta levegő beengedése segíti az egészség megőrzését.
IGYUNK TÖBB VIZET: Télen kevésbé izzadunk, de belső szerveink ugyanúgy igénylik a vizet. Különösen a hideg és száraz időben kell még több vizet inni. Télen igyunk legalább két liter vizet naponta.
EGYÜNK TÖBB KÁSÁT: Táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy reggelizzünk meleg kását, és vacsorázzunk keveset, így védve a gyomrunkat. A bárányhús-kása, a nyálkás rizsből és a kínai datolyából készült kása, a babos kása, a köles kása, zabkása, hajdina kása a legmegfelelőbb.
A kásákat ne készen vegyük! Ne használjunk kása porokat, hanem alig feldolgozott, teljes pelyhekből készítsük az ételeinket!
Érdemes a kásákban a következő fűszereket használni: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, vanília. Készíthetünk zöldséges kását is, párolt zöldségek hozzáadásával.
A reggeli kásánk ne legyen sűrű! A Gyomornak folyadékokra van szüksége, hogy elkezdhesse a munkáját! Inkább sűrű leves állagú legyen a reggeli kása!
Ne feledkezzünk meg a meleg, reggeli gyömbéres teáról sem, amivel kitűnően kezdhetjük a téli napokat!
A nap folyamán többször igyunk meleg folyadékokat a Gyomor és a Lép munkájának (az emésztésnek, méregtelenítésnek) segítésére!
Általános szabály, de télen nagyon fontos, hogy soha se együk ételeinket hidegen!!! A zöldségeket mindig párolva, blansírozva, mindig fűszerezve fogyasszuk! A zöldségek hideg természete különben tönkre teheti az emésztés és méregtelenítés folyamatát! Ne feledkezzünk meg a zöldségek zsírokkal, olajokkal történő fogyasztásáról sem, hiszen a vitaminok jó része csak zsírban oldódik!