A manduláról
Energiája: Meleg
Íze: Keserű
Milyen szerv(ek)re hat: Tüdő, lép és belek
Kedvező élettani hatásai:
A növénynek általában két változata van, az egyik édes, a másik keserű
mandulát terem. Viszont, mikor manduláról van szó, legtöbbször az
utóbbira gondolunk. A kínai gyógynövénytan is alkalmazza a
keserűmandula-kivonatot, ami kis adagokban ugyan rendkívül hatékony, ám,
nagy dózisban mérgező, sőt, halálos is lehet.
A kínaiak általában
7-10 szem mandulát ropogtatnak el egészséges délutáni rágcsálnivaló
gyanánt. Úgy tartják, hogy az egészséges étrend részeként elfogyasztott
napi egy marék mandula csökkenti a koleszterinszintet és a
szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A Ben Cao Shi Yi szerint a
mandulából főzetet lehet készíteni az "öt szerv", vagyis a szív, máj,
lép, gyomor és vese hidratálására.
A kínai gyógynövénytan
dokumentumai leírják, hogyan kell a mandulát körtével megfőzni a
tüdő-forróság megszűntetésére, a nyálka feloldására, valamint a köhögés
és asztma enyhítésére. Ez a fogás jót tesz mindenkinek, aki belső
forróságtól vagy láztól szenved.Modern kutatások:
A
mandula rengeteg tápanyagot tartalmaz: fehérjét, zsírt, cukrot,
létfontosságú B-vitaminokat, rostot, flavonokat, kalciumot, magnéziumot,
foszfort, káliumot és nátriumot.
Felfedezték, hogy a mandulában
található tápanyagok segítenek a fiatalos és gyönyörű arcbőr
megőrzésében, ezért is örvend olyan nagy népszerűségnek a nők körében.
Figyelem: nem tanácsos a mandulát sertéshússal fogyasztani, mert a
kettő kombinációja gyomorfájást vagy hasmenést okozhat. A mandula nagy
mennyiségben mérgező is lehet.Mikor (nem) érdemes mandulát fogyasztania?
A következő panaszoktól szenvedők rendszeresebben fogyaszthatnak
mandulát: szívbetegség miatt kialakult magas koleszterinszint; köhögés;
székrekedés; rák.
Figyelem: a cukorbetegeknek, gyerekeknek és terhes nőknek nem szabad túl sokat ennie belőle.Főzzünk mandulával:
Ajánlott recept: Mandulás jáde hirtelensült
Hozzávalók:100gmandula; szeletelt zeller és répa; 2 gerezd félbevágott fokhagyma; őrölt gyömbér; víz
Ízesítés: étolaj, szójaszósz, só és bors
Elkészítés:
1. Közepes hőmérsékleten hevítsünk fel a wokban fél evőkanál étolajat, dobjuk bele a fokhagymát.
2. Adjuk hozzá a mandulát és rázogatva süssük úgy 10 percig, amíg enyhén meg nem pirul.
3. Egy lyukas kanállal merjük ki a mandulát.
4. Adjuk hozzá az olajat, zöldségeket és gyömbért.
Rázogatva-kevergetve pirítsuk magas hőmérsékleten, amíg roppanósan puha
nem lesz. Vegyük közepesre a lángot.
5. Egy tálkában alaposan
keverjünk össze vizet és szójaszószt. Öntsük a keveréket a wokba;
rázogassuk, amíg teljesen át nem melegszik.