A manduláról

2018.12.05

Energiája: Meleg
Íze: Keserű
Milyen szerv(ek)re hat: Tüdő, lép és belek


Kedvező élettani hatásai:
A növénynek általában két változata van, az egyik édes, a másik keserű mandulát terem. Viszont, mikor manduláról van szó, legtöbbször az utóbbira gondolunk. A kínai gyógynövénytan is alkalmazza a keserűmandula-kivonatot, ami kis adagokban ugyan rendkívül hatékony, ám, nagy dózisban mérgező, sőt, halálos is lehet.
A kínaiak általában 7-10 szem mandulát ropogtatnak el egészséges délutáni rágcsálnivaló gyanánt. Úgy tartják, hogy az egészséges étrend részeként elfogyasztott napi egy marék mandula csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A Ben Cao Shi Yi szerint a mandulából főzetet lehet készíteni az "öt szerv", vagyis a szív, máj, lép, gyomor és vese hidratálására.
A kínai gyógynövénytan dokumentumai leírják, hogyan kell a mandulát körtével megfőzni a tüdő-forróság megszűntetésére, a nyálka feloldására, valamint a köhögés és asztma enyhítésére. Ez a fogás jót tesz mindenkinek, aki belső forróságtól vagy láztól szenved.Modern kutatások:
A mandula rengeteg tápanyagot tartalmaz: fehérjét, zsírt, cukrot, létfontosságú B-vitaminokat, rostot, flavonokat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot.
Felfedezték, hogy a mandulában található tápanyagok segítenek a fiatalos és gyönyörű arcbőr megőrzésében, ezért is örvend olyan nagy népszerűségnek a nők körében.
Figyelem: nem tanácsos a mandulát sertéshússal fogyasztani, mert a kettő kombinációja gyomorfájást vagy hasmenést okozhat. A mandula nagy mennyiségben mérgező is lehet.Mikor (nem) érdemes mandulát fogyasztania?
A következő panaszoktól szenvedők rendszeresebben fogyaszthatnak mandulát: szívbetegség miatt kialakult magas koleszterinszint; köhögés; székrekedés; rák.
Figyelem: a cukorbetegeknek, gyerekeknek és terhes nőknek nem szabad túl sokat ennie belőle.Főzzünk mandulával:
Ajánlott recept: Mandulás jáde hirtelensült
Hozzávalók:100gmandula; szeletelt zeller és répa; 2 gerezd félbevágott fokhagyma; őrölt gyömbér; víz
Ízesítés: étolaj, szójaszósz, só és bors
Elkészítés:
1. Közepes hőmérsékleten hevítsünk fel a wokban fél evőkanál étolajat, dobjuk bele a fokhagymát.
2. Adjuk hozzá a mandulát és rázogatva süssük úgy 10 percig, amíg enyhén meg nem pirul.
3. Egy lyukas kanállal merjük ki a mandulát.
4. Adjuk hozzá az olajat, zöldségeket és gyömbért. Rázogatva-kevergetve pirítsuk magas hőmérsékleten, amíg roppanósan puha nem lesz. Vegyük közepesre a lángot.
5. Egy tálkában alaposan keverjünk össze vizet és szójaszószt. Öntsük a keveréket a wokba; rázogassuk, amíg teljesen át nem melegszik.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el