A lótuszmagról
Energiája: Semleges
Íze: Csípősen fanyar és édes
Milyen szerv(ek)re hat: Lép, vese és szív
Kedvező élettani hatásai:
A lótuszmag vérzéscsillapító hatású, a lép, a vese és a szív barátja, Kínában a "lépnek való magnak" is nevezik.
A BenCao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke (Compendium of Materia
Medica) azt írja: "A mag édes íze és tápláló jellemzői miatt hasznos a
lépnek; ez segít megszűntetni a csi-hiánnyal járó hasmenést. Tiszta
levesekbe főzve a lótuszmag elűzi a forróságot, kiválóan táplálja és
állítja helyre az ember egészségét. Összehúzó tulajdonsága segít
megakadályozni a vese esszenciájának elvesztését."
A lótuszmagot meg lehet főzni kínai jamgyökérrel is, ami hatékonyan gyógyítja a lép, vese és vér csi-hiányát.
A hasmenésre alkalmazott hagyományos ételterápia is használja a
lótuszt: a magokat meleg vízbe áztatják pár órára, kristálycukrot adnak
hozzá és a keveréket addig főzik, míg a lótuszmagok alaposan meg nem
főnek. Ehhez a sűrű leveshez egy csésze forró feketeteát is lehet adni
az orvosi diéta keretében.
Modern kutatások:
A lótuszmagban
sok a cukor, fehérje, E- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor és
kálium. A benne található létfontosságú ásványi anyagok jót tesznek a
fogak és csontok fejlődésének.
A feljegyzések szerint a lótuszmagot
be lehet vetni hasmenés, a férfiaknál gyenge szexuális teljesítmény, a
nőknél pedig hüvelyi folyás esetén. A mag nyugtató jellemzőkkel is
büszkélkedik, amelyek enyhítik a nyugtalanságot, heves szívverést és
álmatlanságot.
Mikor (nem) érdemes lótuszmagot fogyasztania?
A
lótuszmag jótékony hatást gyakorolhat az alábbi gondok esetén: a lép,
vese és vér csi-hiánya; gyenge szexuális teljesítmény; túlzott hüvelyi
folyás; rák.
Főzzünk lótuszmaggal:
A lótuszmagot
sokféleképpen lehet fogyasztani. Például Kínában az őszközépi fesztivál
idején szokás lótuszmaggal és más magvakkal töltött "holdsüteményt"
enni. Szintén hagyomány az esküvői lakomán az ifjú párnak lótuszmagból
és adzuki tehénbabból készült levest feltálalni. A lótuszmag ebben az
esetben a mielőbbi gyermekáldás szimbolóma. Ezt a levest tavaszünnep
idején is készítik.
Ajánlott recept: Leves lótuszmaggal és adzuki tehénbabbal (莲子赤豆汤)
Hozzávalók: l00glótuszmag; l00gadzuki tehénbab; víz
Ízesítés: cukor
Elkészítés:
1. Egy nagy fazékba öntsünk 1,25 lhideg vizet, amibe tegyük bele a
lótuszmagot és adzuki tehénbabot. Nagy hőmérsékleten forraljuk fel,
majd takaréklángon főzzük másfél órán át, amíg a bab meg nem puhul.
2. Mikor a bab megpuhult és szétnyílt, valamint a lótuszmag is megpuhult, adjuk hozzá a cukrot és kicsit kevergessük.
3. Öntsük egy előmelegített levesestálba és tálaljuk.