A kínai kel – a tél varázslatos zöldsége

A
kínai kel a legelterjedtebb téli zöldségféle Kínában.
Keresett
zöldségnek számít a kínaiak körében, hisz tápanyagokban gazdag, friss
ízt ad az ínyenceknek, és sokféle étel készítésére alkalmas.Fehérje, zsiradék, diétás rost, víz, kálium, nátrium, kalcium,
magnézium, vas, mangán, horgany, réz, foszfor, szelén, B3-, B1-, B2-, C-
és E-vitamin, illetve molibdén egyaránt
bőven található benne. Ennek következtében igen jelentős szerepet
tölthet be az egészségmegőrzésben.
A Gyógyfüvek Enciklopédikus
Kompendiuma orvossági kánonban az áll, hogy a kínai kel visszafogottan
édes, méreg nélküli, továbbá kedvező a bélnek és a gyomornak.
A hagyományos kínai orvoslás ennek alapján állítja, hogy a kínai kel elűzi a hőséget, és csillapítja a nyugtalanságot; segítő szerepet játszik a meghűlés, a láz, a hörghurut, a köhögés, az emésztési zavarok, a székrekedés, a nehéz vizeletürítés, a fekélyes vérzés és a hőség okozta herpesz gyógyításában. Mivel alacsony hőtartalmú, ezért rendszerint a túlsúlyos emberek és a cukorbetegségben szenvedők kedvence. A kínai kel molibdéntartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását.
Jogos
kérdés, hogy vajon Kínában télen miért oly közkedvelt a kel? Az emberek a
hideg ellen védekezve általában behúzódnak meleg otthonukba, és meleg
ruhába bújnak. A testben visszahúzódik a yang-energia, ezért olyan
ételek fogyasztására van szükség, amelyek táplálhatják a yin-energiát,
és akadálytalanná teszik a légzést.Mindezek mellett kozmetikai
szerepe is van a kínai kelnek, mivel rostokban gazdag, segítheti a
belek működését, megelőzheti a székrekedést. Külön említést érdemel,
hogy a kínai kelben levő E-vitamin megelőzheti a különféle bőrfoltok
kialakulását. Ennek következtében gyakori fogyasztása megfékezheti a
peroxid anyagok által előidézett színező anyagok felhalmozódását, ezért
késlelteti a bőr öregedését.Habár érdemes gyakran fogyasztani,
de bizonyos tilalmakat is figyelembe kell venni a kínai kellel
kapcsolatban.
Mindenekelőtt ne keverjük répával, retekkel, mert a tápanyagok szempontjából ez nem hasznos. A pácolt kínai kel fogyasztásakor vigyázzunk arra, hogy csak minimum tizenöt nappal a pácolás után szabad enni, mert a pácolás kilencedik napján a legtöbb benne a káros nitrit. Általában a gyors és magas lángú pörkölés előnyös a zöldség tápanyagainak védelméhez, ezért el kell kerülni a sokáig tartó párolást vagy forralást, hogy megőrizze C-vitamin-tartalmát. Végezetül: kevesebb kínai kelt egyenek azok, akik idült gyomorgyulladásban vagy - fekélyben szenvednek.
Gesztenyével párolt kínai kelHOZZÁVALÓK: 200 g nyers gesztenye, 200 g kínai kel, kacsaleves, só, ízesítőszer
ELKÉSZÍTÉS: Vágjuk ketté a gesztenyéket, és főzzük meg a kacsalevesben.
Szeleteljük fel a kelt, tegyük a kacsalevesbe, majd sózzuk és
ízesítsük. A párolás végén a leves besűrítéséhez kukoricalisztet lehet
hozzáadni.
HASZNA: léperősítő, vesét tápláló, a yin-energia pótlása tekintetében előnyös, és hőségnedvesítő.Szárított garnélarákos kellevesHOZZÁVALÓK: 250 g kel belső része, 30 g szárított garnéla, 500 g
húsleves, 6 g sonka, 2 gomba, 3 g só, 2 g ízesítőszer, 6 g csirkezsír
ELKÉSZÍTÉS: Vágjuk hosszú szeletekre a kínai kel belső részét, majd rövid ideig forraljuk.
Vegyük ki a vízből, a garnélát pedig egy pillanatra áztassuk a meleg
vízben. Szeleteljük fel a sonkát, vágjuk ketté a gombákat. A húslevest
öntsük egy fazékba, tegyük hozzá a sonkaszeleteket, a gombadarabokat, a
garnélát, a kelszeleteket és a sót; pároljuk pár percig, és adjuk hozzá
az ételízesítőt. Ezután szedjük ki egy tálba, és locsoljunk rá
csirkezsírt.
HASZNA: méregtelenítő, bőrápoló, és véd a meghűléstől.