A kínai kel – a tél varázslatos zöldsége

2018.12.05

A kínai kel a legelterjedtebb téli zöldségféle Kínában.

Keresett zöldségnek számít a kínaiak körében, hisz tápanyagokban gazdag, friss ízt ad az ínyenceknek, és sokféle étel készítésére alkalmas.Fehérje, zsiradék, diétás rost, víz, kálium, nátrium, kalcium, magnézium, vas, mangán, horgany, réz, foszfor, szelén, B3-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, illetve molibdén egyaránt bőven található benne. Ennek következtében igen jelentős szerepet tölthet be az egészségmegőrzésben.

A Gyógyfüvek Enciklopédikus Kompendiuma orvossági kánonban az áll, hogy a kínai kel visszafogottan édes, méreg nélküli, továbbá kedvező a bélnek és a gyomornak.

A hagyományos kínai orvoslás ennek alapján állítja, hogy a kínai kel elűzi a hőséget, és csillapítja a nyugtalanságot; segítő szerepet játszik a meghűlés, a láz, a hörghurut, a köhögés, az emésztési zavarok, a székrekedés, a nehéz vizeletürítés, a fekélyes vérzés és a hőség okozta herpesz gyógyításában. Mivel alacsony hőtartalmú, ezért rendszerint a túlsúlyos emberek és a cukorbetegségben szenvedők kedvence. A kínai kel molibdéntartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását.

Jogos kérdés, hogy vajon Kínában télen miért oly közkedvelt a kel? Az emberek a hideg ellen védekezve általában behúzódnak meleg otthonukba, és meleg ruhába bújnak. A testben visszahúzódik a yang-energia, ezért olyan ételek fogyasztására van szükség, amelyek táplálhatják a yin-energiát, és akadálytalanná teszik a légzést.Mindezek mellett kozmetikai szerepe is van a kínai kelnek, mivel rostokban gazdag, segítheti a belek működését, megelőzheti a székrekedést. Külön említést érdemel, hogy a kínai kelben levő E-vitamin megelőzheti a különféle bőrfoltok kialakulását. Ennek következtében gyakori fogyasztása megfékezheti a peroxid anyagok által előidézett színező anyagok felhalmozódását, ezért késlelteti a bőr öregedését.Habár érdemes gyakran fogyasztani, de bizonyos tilalmakat is figyelembe kell venni a kínai kellel kapcsolatban.

Mindenekelőtt ne keverjük répával, retekkel, mert a tápanyagok szempontjából ez nem hasznos. A pácolt kínai kel fogyasztásakor vigyázzunk arra, hogy csak minimum tizenöt nappal a pácolás után szabad enni, mert a pácolás kilencedik napján a legtöbb benne a káros nitrit. Általában a gyors és magas lángú pörkölés előnyös a zöldség tápanyagainak védelméhez, ezért el kell kerülni a sokáig tartó párolást vagy forralást, hogy megőrizze C-vitamin-tartalmát. Végezetül: kevesebb kínai kelt egyenek azok, akik idült gyomorgyulladásban vagy - fekélyben szenvednek.

Gesztenyével párolt kínai kelHOZZÁVALÓK: 200 g nyers gesztenye, 200 g kínai kel, kacsaleves, só, ízesítőszer
ELKÉSZÍTÉS: Vágjuk ketté a gesztenyéket, és főzzük meg a kacsalevesben. Szeleteljük fel a kelt, tegyük a kacsalevesbe, majd sózzuk és ízesítsük. A párolás végén a leves besűrítéséhez kukoricalisztet lehet hozzáadni.
HASZNA: léperősítő, vesét tápláló, a yin-energia pótlása tekintetében előnyös, és hőségnedvesítő.Szárított garnélarákos kellevesHOZZÁVALÓK: 250 g kel belső része, 30 g szárított garnéla, 500 g húsleves, 6 g sonka, 2 gomba, 3 g só, 2 g ízesítőszer, 6 g csirkezsír
ELKÉSZÍTÉS: Vágjuk hosszú szeletekre a kínai kel belső részét, majd rövid ideig forraljuk.
Vegyük ki a vízből, a garnélát pedig egy pillanatra áztassuk a meleg vízben. Szeleteljük fel a sonkát, vágjuk ketté a gombákat. A húslevest öntsük egy fazékba, tegyük hozzá a sonkaszeleteket, a gombadarabokat, a garnélát, a kelszeleteket és a sót; pároljuk pár percig, és adjuk hozzá az ételízesítőt. Ezután szedjük ki egy tálba, és locsoljunk rá csirkezsírt.
HASZNA: méregtelenítő, bőrápoló, és véd a meghűléstől.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el