A kesudió
Energiája: Semleges
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Gyomor, tüdő és belek

Kedvező élettani hatásai:
Mivel a kesudió olyan formájú, mint az emberi vese, mandarinul "Yao Guo", azaz "veseszerű gyümölcs" a neve.
A BenCao Shi Yi azt írja, hogy a kesudió hatékonyan hidratálja a tüdőt.
Azt tartják róla, hogy remek izomnövelő és energetizáló táplálék, ami
jól jön a csi feltöltéséhez. A kesudióról az a vélekedés is elterjedt,
hogy ideális eledel az ember szexuális teljesítményének javítására.
A
kesudiót el lehet készíteni apró tengeri rákokkal. Mindkettő vasat és
rezet tartalmaz, ami javíthatja a vérkeringést, illetve táplálhatja az
ember bőrét és haját. Sőt, a menopauzán áteső nők is fogyaszthatják a
kesudiót az éjszakai pihenésük minőségének javítására.
Ennek
ellenére, ne igyunk túl sok bort a kesudió mellé, mivel az alkohol
oxidálhatja a kesudióban található zsírt, az pedig zsírmájat okozhat.
Modern kutatások:
A kesudió nagy mennyiségű cukrot, zsírt, fehérjét, rostot Bl-, B2- és
B6-vitamint, foszfort, káliumot, rezet és magnéziumot tartalmaz. Nincs
benne koleszterin és segít megőrizni a fogak épségét.
Egészséges
egyszeresen telítetlen zsírtartalma segíthet a szív- és érrendszer jó
állapotának fenntartásában. Magas réztartalma nélkülözhetetlen az
energiatermeléshez, valamint a véredények, csontok és ízületek
rugalmasabbá alakításához. Gazdag antioxidáns-tartalma segíthet
felszámolni az esetlegesen rákkeltő szabadgyököket.
A kísérletek azt
is bizonyították, hogy a kesudió nagy energiasűrűsége és magas
rosttartalma segítséget nyújthat a testsúly kordában tartásához.
Mikor (nem) érdemes kesudiót fogyasztania?
A kesudió hasznos a következő esetek kezelésében: csi- vagy
vérszegénység; székrekedés; fizikai gyengeség; szív- és érrendszeri
betegségek.
Vigyázat: Bár csodálatosan kordában tartja a testsúlyt, a kesudiót nem szabad ész nélkül enni.
Főzzünk kesudióval:
Szinte minden kínai étterem étlapján szerepel a "Pirított kesudió
rákkal" fogás, ami remek választás bőrünk szépsége és egészségünk
megőrzése szempontjából a kesudióban és rákban található vasnak és
réznek köszönhetően.
Ajánlott recept: Pirított kesudió rákkal (腰果炒酐仁)
Hozzávalók:300gapró tengeri rák;150gkesudió; 1 tojás fehérje; bors; apróra vágott újhagyma; gyömbérszeletek; víz
Ízesítés: étolaj, rizsbor, keményítő, szójaszósz, só
Elkészítés:
1. Egy tálkában alaposan keverjük el a rizsbort, sót, keményítőt és tojásfehérjét, aztán tegyük félre.
Egy másik tálkában keverjük össze a bort, szójaszószt, sót, borsot, keményítőt és vizet, aztán tegyük félre.
2. Magas hőmérsékleten hevítsünk fel egy wokban 4 evőkanál
olajat. Kevergetve pirítsuk a rákokat kb. 1 percig, aztán vegyük ki őket
a wokból és tegyük egy tálkába. Tegyünk olajat a wokba, hevítsük egy
percig, aztán tegyük bele az újhagymát, gyömbért és a szószt és pirítsuk
együtt.
3. Tegyük bele a rákot és öntsük le a szósszal. Szórjuk meg kesudióval tálalás előtt. Forrón tálaljuk.