A kesudió

2018.12.05

Energiája: Semleges
Íze: Édes
Milyen szerv(ek)re hat: Gyomor, tüdő és belek

Kedvező élettani hatásai:
Mivel a kesudió olyan formájú, mint az emberi vese, mandarinul "Yao Guo", azaz "veseszerű gyümölcs" a neve.
A BenCao Shi Yi azt írja, hogy a kesudió hatékonyan hidratálja a tüdőt. Azt tartják róla, hogy remek izomnövelő és energetizáló táplálék, ami jól jön a csi feltöltéséhez. A kesudióról az a vélekedés is elterjedt, hogy ideális eledel az ember szexuális teljesítményének javítására.
A kesudiót el lehet készíteni apró tengeri rákokkal. Mindkettő vasat és rezet tartalmaz, ami javíthatja a vérkeringést, illetve táplálhatja az ember bőrét és haját. Sőt, a menopauzán áteső nők is fogyaszthatják a kesudiót az éjszakai pihenésük minőségének javítására.
Ennek ellenére, ne igyunk túl sok bort a kesudió mellé, mivel az alkohol oxidálhatja a kesudióban található zsírt, az pedig zsírmájat okozhat.

Modern kutatások:
A kesudió nagy mennyiségű cukrot, zsírt, fehérjét, rostot Bl-, B2- és B6-vitamint, foszfort, káliumot, rezet és magnéziumot tartalmaz. Nincs benne koleszterin és segít megőrizni a fogak épségét.
Egészséges egyszeresen telítetlen zsírtartalma segíthet a szív- és érrendszer jó állapotának fenntartásában. Magas réztartalma nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, valamint a véredények, csontok és ízületek rugalmasabbá alakításához. Gazdag antioxidáns-tartalma segíthet felszámolni az esetlegesen rákkeltő szabadgyököket.
A kísérletek azt is bizonyították, hogy a kesudió nagy energiasűrűsége és magas rosttartalma segítséget nyújthat a testsúly kordában tartásához.

Mikor (nem) érdemes kesudiót fogyasztania?
A kesudió hasznos a következő esetek kezelésében: csi- vagy vérszegénység; székrekedés; fizikai gyengeség; szív- és érrendszeri betegségek.
Vigyázat: Bár csodálatosan kordában tartja a testsúlyt, a kesudiót nem szabad ész nélkül enni.

Főzzünk kesudióval:
Szinte minden kínai étterem étlapján szerepel a "Pirított kesudió rákkal" fogás, ami remek választás bőrünk szépsége és egészségünk megőrzése szempontjából a kesudióban és rákban található vasnak és réznek köszönhetően.

Ajánlott recept: Pirított kesudió rákkal (腰果炒酐仁)
Hozzávalók:300gapró tengeri rák;150gkesudió; 1 tojás fehérje; bors; apróra vágott újhagyma; gyömbérszeletek; víz
Ízesítés: étolaj, rizsbor, keményítő, szójaszósz, só
Elkészítés:
1. Egy tálkában alaposan keverjük el a rizsbort, sót, keményítőt és tojásfehérjét, aztán tegyük félre.
Egy másik tálkában keverjük össze a bort, szójaszószt, sót, borsot, keményítőt és vizet, aztán tegyük félre.
2. Magas hőmérsékleten hevítsünk fel egy wokban 4 evőkanál olajat. Kevergetve pirítsuk a rákokat kb. 1 percig, aztán vegyük ki őket a wokból és tegyük egy tálkába. Tegyünk olajat a wokba, hevítsük egy percig, aztán tegyük bele az újhagymát, gyömbért és a szószt és pirítsuk együtt.
3. Tegyük bele a rákot és öntsük le a szósszal. Szórjuk meg kesudióval tálalás előtt. Forrón tálaljuk.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el