A gesztenye jót tesz a férfiak veséjének

2018.12.05

A gesztenye puha és édes, tápanyagokban gazdag - Kínában az úgynevezett kemény gyümölcsök királyának tartják. A gesztenye nagyon jó tápláló hatással rendelkezik, a ginzenghez, valamint a kínai csűdfű- és angyalgyökérhez hasonlóan, ezért ezeket összefoglalóan "vesegyümölcsöknek" is hívják.

A hagyományos kínai gyógyászat elmélete szerint a gesztenye táplálja a gyomrot, támogatja a lép egészségét, táplálja a vesét, és javítja a vérkeringést. Sun Simiao, a kínai Tang-dinasztiai szentként tisztelt gyógyásza azt vallotta, hogy a gesztenye a vese gyümölcse, segíti a vesebetegek gyógyulását. A Gyógyfüvek Enciklopédikus Kompendiuma szerint a gesztenye gyógyítja a vese és a láb gyengeségét. A könyvben azt olvashatjuk, hogy táskába téve kell szárítani a gesztenyét. Szárítás után naponta tíz darabot kell enni, disznóvesével készített kásával együtt. Rendszeres fogyasztása nagyon egészséges. Tehát, ha valakinek gyenge a veséje, tanácsos több gesztenyét ennie.

Fontos, hogy megfelelő módon fogyasszuk a gesztenyét. Kínában a népszokások alapján sokféleképpen fogyasztják a test táplálására és betegségek gyógyítására. Sokan azonban főtt gesztenyét esznek, mert nem tudják, hogy a vesetáplálás legjobb módszere a nyers gesztenye fogyasztása. A Tang-dinasztiában gyógyító Sun Simiao a Kész ajánlás az értékes orvosi receptekről című könyvének Élelmiszeri gyógyítás fejezetében leírta, hogy a gesztenye nyers fogyasztása gyógyítja a láb és a derék gyengeségét.

A középkorúak és az idősek testében fokozatosan csökken a yang-energia, ennek tünete nemcsak a láb és a derék gyengesége, a végtagok fájdalma, hanem a laza fogak, sőt a fogak elvesztése is. Mindezek a vese-energia gyengülésének jelei, ezért vese-táplálással kell kezdeni ezek megszüntetését. A gesztenye nyers fogyasztása hatásos módszer: minden reggel és este rágjunk nyers gesztenyét addig, amíg szánk fehér sziruppal nem telik meg, amelyet aztán lassan nyeljünk le. Így kitűnő tápláló és gyógyító hatásban részesülhetünk. Reggelente és esténként öt-tíz szem szárított nyers gesztenye fogyasztásával a középkorúak és az idősek hatékonyan megelőzhetik és gyógyíthatják a vese gyengeségét, illetve a derék- és lábfájást.

A következőkben olvasható a gesztenyés csirke receptje.

GESZTENYÉS CSIRKE

HOZZÁVALÓK: 1 db csirke, 1 csésze gesztenye, fél kaliforniai paprika
ÍZESÍTÉS: megfelelő mennyiségű étolaj, 4 g só, 5 g gyömbér, 5 g fokhagyma, 10 g szójaszósz, ízlés szerint bors, kevés pálinka

ELKÉSZÍTÉS:
1 A csirke fejét, nyakát és farát vágjuk le, daraboljuk fel. A gesztenyét hámozzuk meg.
2 Öntsünk étolajat egy edénybe, pirítsuk sárgára a gesztenyét és a fokhagymát, majd vegyük ki az edényből.
3 A megmaradt olajjal süssük addig a csirkét, amíg a csirkebőrön kijön a zsír; majd tegyünk bele egy kanál pálinkát, sót, szójaszószt és vizet. Adjuk hozzá a gyömbért, és nagy lángon forraljuk fel.
4 Adjuk hozzá a pirított gesztenyét és a fokhagymát, majd kis lángon főzzük tovább, kb. fél órán át.
5 Keverjük hozzá a szeletelt kaliforniai paprikát, és ízesítsük borssal az ételt.

© 2018 Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű Köz 3. 10 em. 61. ajtó
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el